نحوه محاسبه خسارت دیرکرد در تحویل ساختمان

0
0
زمان مطالعه: 3 دقیقه
معمولا در قراردادها، بندی برای دیرکرد و تاخیر تعهدات درنظر گرفته می‌شود تا در صورت دیرکرد در تحویل ساختمان، طرف مقابل بتواند به شکل قانونی اعتراض کرده و خسارت خود را دریافت کند.
جریمه تاخیر در تحویل ملک
جریمه تاخیر در تحویل ملک، یکی از مسائلی است که امروزه در قراردادها و معاملات املاک مشاهده می‌شود. قرارداد خرید یا فروش ملک، زمانی کامل می‌شود که اموال از سوی فروشنده به خریدار تحویل داده شود. فروشنده موظف است که در زمان مقرر شده که به توافق طرفین رسیده، ساختمان و ملک مورد معامله را تحویل دهد. در صورت دیرکرد در تحویل ساختمان به موجب قانون با او برخورد می‌شود. برای آگاهی از جزئیات این قانون تا پایان این مطلب با دلتامگ همراه باشید.

جریمه تاخیر در تحویل ملک

معمولا در قراردادها بندی برای دیرکرد و تاخیر تعهدات درنظر گرفته می‌شود تا در صورت دیرکرد در تحویل ساختمان، طرف مقابل بتواند به شکل قانونی اعتراض کرده و بابت تعداد روزهای دیرکرد، جریمه تاخیر در تحویل ملک را دریافت کند.

بر طبق ماده ۳۷۶ قانون مدنی، اگر مبیع یا ثمن در زمان مقرر تسلیم نشود، می‌توان به شکل قانونی او را به تحویل ملزم کرد. هر یک از طرفین می‌تواند از تحویل مبیع یا ثمن تا زمانیکه طرف دیگر تعهد خود را تسلیم نکرده، خودداری کند.

اگر در زمان مقرر شده در قرارداد، ساختمان به خریدار تحویل داده نشود، او می‌تواند با مراجعه دادگاه و تقدیم دادخواستی مبنی بر الزام بایع به تحویل ساختمان، حقوق خود را پیگیری کند. مشتری می‌تواند علاوه بر تنظیم دادخواست و ملزم کردن فروشنده به اجرای تعهداتش، از او بابت دیرکرد، جریمه دیرکرد تحویل ملک دریافت کند.

جریمه تاخیر در تحویل ملک

مراحل تحویل ملک به خریدار

  • در اولین قدم، باید طرفین در مورد نحوه پرداخت مبلغ ملک به توافق برسند.
  • پس از آن یک بخشی از این مبلغ به صورت پیش‌پرداخت به فروشنده داده می‌شود.
  • نیاز است که در این مرحله یک مبلغی به عنوان حق‌فسخ تعیین شود.
  • طرفین موظف به دریافت کد اقتصادی هستند و باید درصدی را به عنوان حق‌الزحمه به مشاور‌ املاک بپردازند.
  • فروشنده متعهد می‌شود که بدون تاخیر، ملک را به خریدار تحویل دهد.
  • تحویل ملک باید در حضور سایر افراد انجام شود زیرا اگر تاخیری در اجرای تعهدات رخ دهد، هر یک از طرفینی که متضرر شده باید شاهدینی داشته باشد که صورت‌جلسه را امضا کرده باشند.
  • لازم به ذکر است که صرف دریافت کلید ملک کافی نیست و باید از ساختمان بازدید شود تا از خالی بودن آن اطمینان حاصل گردد.
  • مبلغ نهایی در زمان تحویل ساختمان به شخص فروشنده یا وکیل ملک قانونی او داده می‌شود و صورت‌جلسه تحویل ملک به امضای طرفین می‌رسد و در دو نسخه با حضور شاهدین تنظیم می‌شود.
مطلب پیشنهادی:  در چه مواردی مستاجر می‌تواند از مالک شکایت کند؟

جریمه تاخیر در تحویل ملک

نحوه محاسبه خسارت دیرکرد در تحویل ساختمان

اصولا میزان خسارتی که در صورت دیرکرد باید پرداخت شود، در قرارداد با توافق طرفین مشخص شده است. این مبلغ ممکن است بر مبنای هر روز تاخیر یا هر هفته یا هرماه تاخیر تعیین شود.

گاهی ممکن است برخی از شروط قرارداد مانند زمان تحویل قیمت، به صورت شفاهی بین خریدار و فروشنده بیان شود. در این حالت اگر دو شاهد معتبر در زمان تعیین این شرط حضور داشته باشند، امکان پیگری قانونی آن وجود خواهد داشت.

علاوه‌ بر‌ این در برخی مواقع، ممکن است در قرارداد فروش یا پیش‌فروش، به خسارت دیرکرد اشاره نشود و طرفین به طور شفاهی و با حضور شاهد نیز در این باره صحبت و توافقی نکرده باشند.

در این حالت پیگیری تعهدات کمی پیچیده خواهد شد و تابع قواعد مخصوص به خود خواهد بود. در این شرایط، مشتری می‌تواند برای الزام به ایفای تعهد درخواست بدهد و بعد دادخواستی برای دریافت خسارت تاخیر تنظیم کند. در این‌صورت میزان خسارت و نحوه تعیین آن به عهده کارشناسان دادگستری خواهد بود.

زمانی‌که در قرارداد به صورت کتبی و یا به شکل شفاهی به مساله خسارت دیرکرد اشاره نشده باشد، مشتری به شرطی می‌تواند برای دریافت خسارت به دادگاه مراجعه کند که شخصا به تمام تعهدات خود پایبند بوده باشد. در این شرایط زمان تحویل ملک و جریمه تاخیر در تحویل ملک، با نظر دادگاه و توافق طرفین تعیین می‌شود.

پیشنهاد مطالعه: اقدامات حقوقی مهم پس از فروش ملک

تعداد کلمات مطلب: 636

اپلیکیشن مجله دلتا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر ببینید در نکات حقوقی

همچنین بخوانید

تنها راه فرار از پرداخت مهریه

فرار از پرداخت مهریه از طریق قانونی در ایران امکان‌پذیر نیست، زیرا مهریه یک حق شرعی و قانو…