از علائم سوختن برد تلویزیون می توان به از کار افتادن پورت های HDMI، خاموش شدن کلی تلویزیون، عدم وجود تصویر در هنگام روشن شدن تلویزیون اشاره کرد. برد تلویزیون یکی از قسمت های مهم این وسیله بوده که وظیفه ذخیره کردن اطلاعات و پردازش آن و اتصالات خروجی های مختلف تلویزیون را بر عهده دارد.
با توجه به حساسیت هایی که برد تلویزیون دارد، در صورت نگهداری غیر اصولی کل تلویزیون آسیب ببیند. به طور مثال اگر یک برد کثیف باشد، می تواند باعث داغ شدن بیش از حد قطعات مختلف و در نهایت سوختن برد مدار چاپی دستگاه شود. شکاف هایی که در تلویزیون وجود دارد می تواند خاک را به درون خود بکشد و باعث خرابی برد دستگاه شود. در این گزارش می خواهیم به دیگر علائم سوختن برد تلویزیون بپردازیم.
علت های سوختن برد تلویزیون
برد تلویزیون یک قطعه مهم در تلویزیون است که در صورت تعمیرات غلط، می تواند آسیب ببیند. با کمک یک تستر ولتاژ می توان خرابی منبع تغذیه و یا مین برد تلویزیون را مشخص کرد. تعمیرات و تهیه برد مدار چاپی تلویزیون امری بسیار تخصصی است که تنها توسط افراد با تجربه قابل انجام می باشد. در ادامه به بررسی علائم سوختن برد تلویزیون می پردازیم.
۱. آی سی آمپلی فایر
آی سی آمپلی فایر وظیفه انتقال صدا را به دستگاه به عهده دارد. طبق تعاریف طراحی مدار الکترونیکی، در صورتی که آی سی دستگاه خراب شود، شما نمی توانید کیفیت صدای قابل قبولی از تلویزیون داشته باشید. در برخی از موارد ممکن است مشکلات ناشی از عدم هماهنگی صدا و تصویر به دلیل خرابی آی سی آمپلی فایر دستگاه باشد.
۲. اینورتر (واحد نور پس زمینه)
اینورتر ولتاژ DC را از منبع تغذیه گرفته و آن را به ولتاژ متناوب تبدیل می کند. این ولتاژ متناوب برای عملکرد لامپ نور پس زمینه است. خرابی برد اینورتر، بر عملکرد دستگاه تلویزیون تاثیرات بسیار مخربی می گذارد. در صورتی که این قطعه مشکل پیدا کند، علائمی مانند کار کردن تلویزیون با پخش صدا و بدون تصویر یا ظاهر شدن تصویر تلویزیون و بلافاصله ناپدید شدن آن، رخ می دهد.
۳. کنترل کننده زمان بندی (T CON)
این گره، سیگنال های مادربرد را به سیگنال هایی تبدیل می کند که ماتریس می تواند آنها را تشخیص دهد و در نتیجه یک تصویر را تشکیل دهد. خرابی این قسمت در برد تلویزیون می تواند بر روی عملکرد تصویری صحیح دستگاه تلویزیون تاثیر بگذارد.
۴. منبع تغذیه
منبع تغذیه به همه ماژول های گیرنده تلویزیون از جمله مادربرد، برق را انتقال می دهد. اگر واحد منبع تغذیه سوخته یا برخی از عناصر آن از کار بیفتد، علائمی همچون روشن نشدن تلویزیون، روشن شدن تلویزیون با صفحه سیاه، خاموش شدن خود به خودی تلویزیون، روشن شدن نشانگر تلویزیون و بلافاصله خاموش شدن آن و چشمک زدن نشانگر یا روشن نشدن کامل آن ظاهر می شوند.
۵. برد اصلی تلویزیون
تمام اجزای اصلی تلویزیون از جمله اینورتر، منبع تغذیه تحت کنترل مادربرد و کنترل کننده زمان بندی هستند. مادربرد دستگاه تلویزیون دارای پردازنده، مبدل، حافظه و … می باشد. در صورت بروز مشکل در برد اصلی یا اشتباه در طراحی مدار الکترونیکی تلویزیون، شاهد کار نکردن ورودی ها و نمایش تصویر در تلویزیون همراه با نویز خواهیم بود، این یکی از علائم سوختن برد تلویزیون است.
علائم سوختن برد اصلی تلویزیون
برد اصلی تلویزیون وظیفه کنترل بخش های متفاوت دستگاه را به عهده دارد. مانند هماهنگ کردن صدا و تصویر با یکدیگر، یکی از وظایف اصلی این برد می باشد. برد اصلی، تصویر و صدا را به خروجی ها می فرستد و تمامی دستوراتی که توسط ریموت کنترل یا دکمه ها به تلویزیون فرستاده می شود را آنالیز و پردازش می کند. در صورتی که به دلیل گرد و خاک برد اصلی آسیب ببیند باید یک متخصص آن را بررسی کرده و برای پیشگیری از ایت اتفاق، حداقل هفته ای یکبار تلویزیون تمیز شود.
نمونه های زیر جزء علائم سوختن برد تلویزیون می باشند:
۱. از کار افتادن پورت های HDMI
از جایی که پورت های HDMI توسط برد اصلی کنترل می شوند از کار افتادن آن ها، ممکن است که به ایجاد اختلال در برد اصلی مربوط باشد. برای خاطر جمعی از این مسئله بهتر است ابتدا، اتصال دستگاه را با یک کابل سالم HDMI مورد بررسی قرار دهید و در صورتی که این مسئله به برد اصلی مربوط باشد، پورت ها با کابل اصلی هم از کار می افتند.
۲. خاموش شدن کلی تلویزیون
در صورتی که تلویزیون به صورت کلی دچار مشکل شود و با زدن دکمه پاور روشن نشود، علت آن می تواند سوختن برد اصلی تلویزیون باشد. این سوختگی می تواند به خاطر خرابی داده های ورودی به IC های حافظه، ولتاژ DC نامناسب و یا منبع تغذیه اصلی باشد.
اگر تلویزیون خود را تازه خریداری کرده اید، علت آن می تواند مشکلات مربوط به برق مصرفی تلویزیون باشد.
۳. عدم وجود صدا
در صورتی که تلویزیون شما تصویر را به صورت واضح نمایش می دهد اما صدایی از بلندگوها پخش نمی شود، احتمال دارد برد اصلی تلویزیون شما دچار مشکل شده باشد. در بدترین حالت علت این مشکل احتمالا سوختن کنترل کننده های خروجی صدا بر روی برد اصلی تلویزیون ال ای دی است.
همچنین ممکن است نیاز باشد از طریق کنترل مجدد سیستم صدا را در تلویزیون تنظیم کنید تا مشکل برطرف شود.
۴. عدم وجود تصویر
یکی دیگر از علائم سوختن برد تلویزیون که ممکن است در هنگام روشن کردن آن اتفاق بیفتد، عدم وجود تصویر است. پخش کننده های انتقال دهنده تصویر به خروجی تلویزیون، بر روی برد اصلی قرار گرفته اند و احتمال دارد این مشکل از برد اصلی باشد.
هنگامی که این اتفاق برای تلویزیون شما رخ داد، بهتر است آن را خاموش کرده و روشن نکنید؛ زیرا این مشکل ممکن است در صورت روشن بودن تلویزیون، باعث مشکل بر روی خروجی های دیگر تلویزیون شود. برای حل این موضوع باید با متخصصین تعمیرات ارتباط بگیرید.
۵. استپ کردن دستگاه روی تصویر اولیه
هنگامی که تلویزیون را روشن می کنید با تصویر خوش آمد گویی، اسم تلویزیون یا لوگوی شرکت سازنده تلویزیون، رو به رو می شوید و بعد از چند ثانیه این تصاویر محو شده و تصویری از شبکه های تلویزیون پخش می شود.
در صورتی که این تصاویر پس از روشن شدن تلویزیون استپ کردند و روی حالت اسکرین ماندند، برد اصلی توانایی ارسال تصاویر و همچنین پردازش وظایف مختلف را ندارد و به احتمال بالا، دچار مشکلات جدی شده است. در این هنگام نمی توان گفت برد کاملا سوخته باشد.
چگونگی تعمیرات برد تلویزیون
چگونگی تعمیرات برد تلویزیون با توجه به نوع و مدل تلویزیون و همچنین علائم سوختن برد تلویزیون، متفاوت بوده و توسط کارشناس انتخاب می شود. اگر شما اطلاعات و دانش کافی در زمینه تعمیرات تلویزیون دارید، ابتدا ولتاژ منبع تغذیه برق اصلی و ولتاژ های آن را چک کنید که اعداد آن با یکدیگر هماهنگ باشد.
در برخی موارد برد اصلی دچار سوختگی کامل می شود و تلویزیون به هیچ عنوان روشن نمی شود. برد مدار چاپی یکی از مراحل تولید برد الکترونیکی است که در همه لوازم الکترونیکی همچون تلویزیون به کار برده می شود. عدم وجود صدا و تصویر، خاموش نشدن تلویزیون، استپ شدن روی یک تصویر و … جزء علائم سوختن برد تلویزیون می شود.