دلیل مهریه برای چیست؟ مهریه مالی است که مرد به هنگام ازدواج، برای پرداخت به زن بر عهده می گیرد. طبق نظر بهترین وکیل مهریه تهران، مهریه حق زن بوده و او می تواند بلافاصله پس از عقد آن را مطالبه کند. این حق پس از فوت زن به ورثه او می رسد و آنان می توانند آن را از مرد مطالبه کنند.
تعیین نشدن مهریه قبل از ازدواج موقت به فتوای بیشتر مراجع باعث بطلان آن می شود. قرآن به مردان توصیه می کند، مهریه زنان را با رضایت کامل پرداخت کنند و حق ندارند در صورت دلزدگی، زن را آزار دهند تا از مهریه خود صرف نظر کند یا بخشی از آن را بازگرداند.
در ادامه بیشتر با دلیل مهریه برای چیست، آشنا می شویم.
مهریه در قرآن چگونه است؟
در پاسخ به سوال دلیل مهریه چیست؟ باید گفت حتی در قرآن کریم درباره مهریه توضیحاتی داده شده است. این کتاب آسمانی با الطاف و ظرایف بی نظیری می فرمایند، کابین زنان را که به خود آنها تعلق دارد، عطیه و پیشکشی است از جانب شما به آنها بوده که باید به آنها بدهید. قرآن کریم در این جمله کوتاه به ۳ نکته اساسی اشاره کرده است:
- مهریه را با نام صدقه یاد کرده است نه با اسم مهریه. صدقه از صدق می آید و به این دلیل به مهریه، صداق یا صدقه می گویند که نشانه راستین بودن علاقه مرد می باشد.
- مهریه به زن تعلق دارد نه به پدر و مادر یا شخص دیگری.
- مهر زن هیچ دلیلی جز عنوان تقدیمی، پیشکشی، عطیه و هدیه ای ندارد.
فلسفه مهریه زن چیست؟
به وجود آمدن مهریه زن، نتیجه تدبیر ماهرانه ای است که در متن خلقت و آفرینش برای تعدیل روابط زن و مرد و پیوند آنها با یکدیگر به کار رفته است. مهریه در لغت به معنای جنسی است که در هنگام نکاح بر عهده شوهر قرار می گیرد.
در اصطلاح حقوقی بهترین وکیل خانواده در تهران می گوید: مهر یا صداق به مالی گفته می شود که زن به خاطر ازدواج مالک آن می گردد. مهریه در ازدواج های دائمی و موقت وجود داشته و قابل پرداخت است و به توافق بین طرفین برمی گردد.
مهریه در گذشته در بین حمورابی ها، زرتشتیان، اعراب، یونانیان و ایران باستان وجود داشته ولی در میان مسیحیان چنین رسمی وجود ندارد. در دوران جاهلیت مهریه را معاوضه با دختر یا خواهر می دانستند، بدون اینکه به آن زن بهره ای برسد.
اسلام این شیوه را از بین برد و مهریه را در صورت انجام تکلیف و رعایت حق و حقوقی دو طرفه برای زن قرار داد که به برخی آنها نفقه، نحله، مهریه و اجرت المثل گفته می شود. مهریه را می توان بعد از خواندن عقد دائم تعیین کرد؛ اما برای عقد های موقت لازم و واجب است که پیش از جاری شدن خطبه محرمیت، مهریه ای تعیین شود.
انواع مهریه
تا به حال به این فکر کرده اید که دلیل مهریه برای چیست؟ یا مهریه چرا حق زن است؟ باید بدانید، نپرداختن مهریه که حق شرعی و قانونی زن می باشد، در قرآن ظلم و گناه آشکار خوانده می شود. در فقه و قانون مدنی، مهریه به ۳ نوع تقسیم می شود مانند: مهرالمثل، مهرالمسمی و مهرالمتعه که هر یک دارای شرایط و احکامی می باشند.
۱. مهر المثل
مهرالمثل مهریه ای است که به موجب قراردادی تعیین نشده و بر حسب عرف و عادت و با توجه به وضع زن از لحاظ سن، زیبایی، موقعیت خانوادگی، موقعیت اجتماعی و … با در نظر گرفتن زمان و مکان، تعیین می گردد. قانون مدنی می گوید: برای تعیین مهرالمثل باید حال زن از حیث شرافت خانوادگی و سایر صفات و وضعیت او نسبت به هم سطحانش در نظر گرفته شود.
هرگاه از بین بردن پرده بکارت دختری با نزدیکی کردن یا به هر وسیله دیگری و بدون رضایت دختر صورت گرفته باشد، مرد باید مهرالمثل را پرداخت کند.
۲. مهر المسمی
مهرالمسمی مهری است که زن و شوهر قبل از انعقاد عقد نسبت به مقدار و میزان آن توافق نموده و آن را در عقد ذکر می کنند. بهترین وکیل مهریه تهران می گوید: تعیین مقدار مهریه، مطابق ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی، منوط به تراضی طرفین است و محدودیتی در این خصوص در قانون پیش بینی نشده است و طبق ماده ۱۰۷۹ قانون مدنی، مهر باید بین طرفین تا حدی که رفع جهالت آن ها شود، معلوم باشد.
شرایط پرداخت مهرالمسمی به شرح زیر است:
- دارای منفعت عقلایی و مشروع باشد.
- قابل تملک و نقل و انتقال باشد.
- دارای ارزش مالی و اقتصادی باشد.
- معین و تصریح شده باشد.
- شوهر قدرت تسلیم مهریه را داشته باشد.
- مشخص و معلوم باشد
۳. مهرالمتعه
دلیل مهریه برای چیست؟ در صورت وقوع طلاق قبل از نزدیکی و تعیین مهریه، زن مستحق مهرالمتعه خواهد بود. در ماده ۱۰۹۳ قانون مدنی در این خصوص می گوید: هرگاه مهریه در عقد ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهریه، زن خود را طلاق دهد، زن مستحق مهرالمتعه است و اگر بعد از آن طلاق دهد، مستحق دریافت مهرالمثل می باشد.
مهرالمتعه حقوقی مالی است که شوهر در صورت وقوع طلاق، قبل از نزدیکی و تعیین مهریه به تناسب وضع اقتصادی خود به زن می دهد. طبق ماده ۱۰۹۴ قانون مدنی، برای تعیین کردن مقدار مهرالمتعه، وضعیت و شرایط اقتصادی مرد در نظر گرفته می شود.
اگر در ازدواج مهریه ای تعیین نشود، حکم چیست؟
از بهترین وکیل خانواده در تهران پرسیده اند، اگر در ازدواج و پیش از آن مهریه ای تعیین نشود، چه شرایطی پیش می آید؟ در رابطه با عدم تعیین مهریه باید گفت، در نکاح موقت چنین چیزی ممکن نمی باشد؛ زیرا که از جمله شروط صحت عقد موقت و تعیین مهریه است و نمی توان مهریه ای را تعیین نکرد.
در عقد دائم می توانند، زوجین با هم توافق کنند که بعد از عقد مهریه ای را تعیین کنند. اگر در فاصله عقد تا تعیین مهریه رابطه زناشویی بین آنها برقرار شده باشد و نسبت به تعیین میزان مهریه به اختلاف بخورند، چون رابطه زناشویی برقرار شده است، زن مستحق مهرالمثل می شود.
مهریه چرا حق زن است؟
در خصوص اینکه دلیل مهریه برای چیست؟ باید گفت که مهریه حق زن است و عده ای معتقد هستند که مهریه به این دلیل به وجود آمده است که نقص بحث ارث در خصوص سهم الارث زن نسبت به شوهر را مرمت کند. به طور خلاصه مهریه نوعی تامین مالی برای زن است که اگر شوهرش طلاقش داد، پشتوانه مالی برای رفع نیازهای زندگی داشته باشد.
مرد در هنگام عقد، چیزی را به همسر خود می دهد که همان نشانه مهریه می باشد. مهریه می تواند ماشین، خانه، پول، سکه و … باشد. در اسلام مقداری برای تعیین مهریه مشخص نشده است و برای نوع آن محدودیتی وجود ندارد، فقط آن چیزی که به عنوان مهریه تعیین می شود، باید ارزش مالی داشته باشد.
مهریه به ۳ دسته مهرالمثل، مهرالمتعه و مهرالمسمی تقسیم می شود که هرکدام در شرایطی متفاوت که شرح داده ایم، به زن تعلق می گیرد.