مقدار مجاز مصرف روغن زیتون در روز چقدر است؟ میزان مصرف این روغن در طول روز برابر با ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری می باشد. در نظر داشته باشید که روغن زیتون یکی از سالم ترین روغن ها محسوب می شود، به همین دلیل اغلب خانوارها تلاش می کنند خرید روغن زیتون را در برنامه خود قرار دهند. زیرا مصرف آن می تواند به بهبود سلامت قلب، کاهش التهاب و حتی بهبود عملکرد مغز کمک کند.
توجه کنید که مصرف بیش از حد روغن زیتون مانند هر ماده غذایی دیگر، ممکن است عوارضی مانند اسهال، مشکلات گوارشی و افزایش وزن به همراه داشته باشد. همچنین خوردن بیش از حد روغن زیتون به دلیل بالا بودن کالری آن می تواند باعث چاقی و افزایش وزن شود. در ادامه مقدار مجاز مصرف روغن زیتون در روز برای افراد مختلف را بررسی می کنیم.
مقدار مجاز خوردن روغن زیتون چگونه است؟
به طور کلی برای بهره مندی از فواید روغن زیتون، مصرف حدود ۲ الی ۳ قاشق غذا خوری در روز توصیه می شود.
برخی از کارشناسان غذایی، ترکیبی از روغن ها را برای مصرف خانگی توصیه می کنند، آنها معمولا پیشنهاد می کنند خانواده ها خرید روغن کنجد و زیتون را در سبد غذایی خود قرار دهند. روغن زیتون باید ۲۰ الی ۳۲ درصد از کالری روزانه شما را تشکیل دهد.
بررسی شرایط مصرف روغن زیتون
نکات مهمی درباره مقدار مجاز مصرف روغن زیتون در روز، وجود دارد که ما در ادامه این گزارش به آن اشاره می کنیم:
۱. سن و وضعیت سلامت
مقدار مجاز مصرف روغن زیتون در روز، بستگی به سن، وزن، سطح فعالیت و وضعیت سلامتی شما دارد.
- در صورتی که روغن زیتون را در رژیم غذایی کودکان قرار دهید، باید هفته یکبار درون غذای کودک این روغن ترکیب شود. اگر از غذای خانواده به کودک داده می شود در میزان مصرف روغن زیتون دقت کنید.
- افراد معمولی در روز حداقل ۱ قاشق غذاخوری می توانند از روغن زیتون همراه غذا میل کنند.
- در صورتی که ورزشکار هستید و از کره بادام زمینی برای لاغری شکم استفاده می کنید. بهتر است هر دو تا سه روز از روغن زیتون استفاده کنید. برای مصرف این روغن با متخصص تغذیه یا پزشک خود مشورت کنید.
۲. پخت و پز
روغن زیتون بکر و با کیفیت بالا، برای سالاد ها و دسر ها مناسب هستند. در حالی که برای پخت و پز می توانید از روغن زیتون معمولی هم استفاده کنید.
۳. تنوع غذایی
برای رسیدن به یک رژیم عالی و متعادل، کافی است روغن زیتون خود را با یکی از منابع چربی سالم دیگر، ترکیب کنید؛ به عنوان مثال ترکیب روغن زیتون با آووکادو و مغز های دیگر میوه ها، توصیه می شود.
چرا روغن زیتون؟
روغن زیتون حاوی فیتو هیدرا تکان ها، آنتی اکسیدان ها و اسید های چرب موثری است که می توانند به بهداشت قلب، سلامت پوست و حتی مغز کمک کنند. این روغن همچنین برای تنظیم قند خون، کاهش التهاب و حتی برای سلامتی دندان ها، مفید است.
مقدار مجاز مصرف روغن زیتون به صورت حداقلی
مقدار مجاز مصرف روغن زیتون در روز به عوامل مختلفی بستگی دارد. اگر چه میزان ۱ قاشق روغن زیتون در روز، برای بعضی از افراد ناچیز است، اما در عین حال می تواند بسیار مفید هم باشد. در طول روز توصیه می شود حداکثر ۲ الی ۳ قاشق غذا خوری از این چربی سالم در سالادها، سوپ ها و غذاهای متنوع دیگر در وعده های شام، نهار، صبحانه یا حتی میان وعده، استفاده کنید.
نکات مهم در مصرف روغن زیتون
- ورزش: اگر ورزشکار هستید یا فعالیت بدنی زیادی دارید، ممکن است نیاز به مواد غذایی بیشتری برای تامین انرژی و بهبود بازدهی داشته باشید. در این حالت می توانید ۳ الی ۴ قاشق غذا خوری روغن زیتون در روز مصرف کنید.
- مراقبت پوستی: برای بهبود سلامتی پوست و منع پیری زودرس، مقدار زیادی روغن زیتون را به آب یا کرم های موضعی اضافه کرده؛ سپس از آن برای رفع لک یا چین و چروک های پوستی، استفاده کنید.
- استرس و اضطراب: مصرف به اندازه روغن زیتون، می تواند به بهبود سلامت عصبی و کاهش استرس کمک کند.
- پزشک یا تغذیه گر: اگر دارای شرایط جسمی یا روحی خاصی هستید یا نیاز به تغذیه درمانی دارید، حتما با پزشک خود تماس گرفته و با ایشان مشورت کنید تا راه درست مصرف روغن زیتون را برای شما، توضیح دهد.
مزایای مصرف روغن زیتون
درست مصرف کردن روغن زیتون، خواص و مزایای فراوانی برای بدن دارد. از جمله این خواص عبارتند از:
۱. آرامش
یکی از مهم ترین مزایای روغن زیتون، آرامش خاطر است. این روغن می تواند سبب کاهش تنش های عصبی و افزایش حس امنیت شود.
۲. ملائوله شدن
استفاده از روغن زیتون برای سلامتی پوست، مخصوصا در هوای خشک و سرد بسیار مفید است.
۳. حفظ رنگ پوست
آنتی اکسیدان های موجود در روغن زیتون، می توانند به حفظ سلامتی و جوانی پوست کمک کنند.
مصرف روغن زیتون برای درمان بیماری ها
روغن زیتون از دیرباز به عنوان یکی از سالم ترین چربی ها شناخته می شود که علاوه بر کاربردهای آشپزی، اثرات مثبتی بر سلامت انسان و درمان بیماری ها دارد. این روغن نه تنها در رژیم غذایی مدیترانه ای، برای آب کردن چربی ها مانند کره بادام زمینی برای لاغری شکم به کار می رود؛ بلکه به واسطه ترکیبات مغذی و خواص آنتی اکسیدانی اش، نقشی کلیدی در پیشگیری و درمان برخی بیماری ها ایفا می کند.
۱. برای بیماری های قلبی
محققان نشان داده اند که مصرف حدود ۲ قاشق غذا خوری روغن زیتون در روز، می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. این مقدار به کاهش کلسترول بدن و افزایش کلسترول خوب، کمک می کند.
۲. برای دیابت
مصرف روغن زیتون به عنوان بخشی از رژیم غذایی مدیترانه ای می تواند به کنترل قند خون، کمک کند. توصیه می شود ۱ تا ۲ قاشق غذا خوری روغن زیتون را در وعده های غذایی خود به عنوان چاشنی، مصرف کنید.
۳. برای التهاب و درد مفاصل
در بیماران مبتلا به آرتریت و بیماری های التهابی، مصرف ۲ الی ۳ قاشق غذاخوری روغن زیتون، می تواند به کاهش التهاب و درد کمک کند. توصیه می شود ترکیب روغن زیتون با ادویه هایی مانند: زردچوبه با زنجبیل، برای تسکین درد و التهاب را امتحان کنید. قبل از مصرف حتما با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض مصرف بیش از حد روغن زیتون
روغن زیتون برای اکثر افراد بی خطر است اما مصرف بیش از حد آن، می تواند منجر به افزایش کالری دریافتی و در نتیجه افزایش وزن شود. بنابراین به شما توصیه می شود که مقدار مجاز را رعایت کنید و در صورت داشتن بیماری خاص، حتما با پزشک خود مشورت را داشته باشید.
نمونه های زیر برخی از عوارض عدم استفاده از مقدار مجاز مصرف روغن زیتون در روز می باشد:
- بروز مشکلات گوارشی
- اسهال
- ناراحتی گوارشی
- برهم زدن تعادل چربی های دریافتی
طرز مصرف صحیح روغن زیتون
مقدار مجاز مصرف روغن زیتون در روز به عنوان یک چربی سالم، می تواند نقش قابل توجهی در درمان و پیشگیری از بیماری ها ایفا کرده و به بهبود کیفیت زندگی شما کمک کند. استفاده از این روغن در درست کردن ماهی و سبزیجات، جایگزین کردن آن با کره های حیوانی، سبب ایجاد تنوع در رژیم غذایی تان می شود.
خوردن بی دلیل و بیش از اندازه این روغن، باعث بروز مشکلات گوارشی و ایجاد اسهال در شما می شود، مصرف بیش از حد آن می تواند عامل اضافه وزنتان باشد.
اگر می خواهید با روغن زیتون دیابت خود را درمان کنید کافی است، ۲ الی ۳ قاشق از این روغن را در وعده های غذایی خود بگنجانید. مصرف روغن زیتون به میزان ۱ الی ۲ قاشق چای خوری، باعث درمان یبوست می شود. در رابطه با این موضوعات با پزشک خود مشورت نمایید.