معمای مرد باستانی، سردار نابغه ایرانی یا پادشاه ایلامی؟! + ویدیو

۱۷
13
زمان مطالعه: 3 دقیقه
در موزه ملی ایران گنجینه‌های بسیاری از دوره‌های مختلف تاریخی نگهداری می‌شود؛ اما یکی از رازآلودترین این گنجینه‌ها متعلق به مجسمه‌ای تاریخی است که هنوز هم معماری آن کشف نشده است!

تندیسی در موزه ملی ایران نگهداری می‌شود که برخی آن را مجسمه سورنا، سردار جنگجوی بزرگ ایرانی در دوره اشکانیان می‌دانند! این مجسمه با رازهایی که در دل خود حفظ کرده به یکی از رازآلودترین تندیس‌های باستانی ایران تبدیل شده است. دلتامگ در این مقاله سری به موزه ملی ایران زده، با ما همراه باشید.

سورنا کیست؟

سورنا همچون آریو برزن یکی از بزرگ‌زادگان دوره اشکانیان بوده که بیشتر به خاطر رشادت‌ها و دلیری‌هایش در جنگ با رومی‌ها شناخته می‌‌شود. او را جنگجویی خردمند و دلیر با چهره‌ای زیبا و دلربا می‌دانند که علی‌رغم سن کمش بسیار خردمند و باهوش بوده است. تندیسی در موزه ملی ایران نگهداری می‌شود که برخی معتقدند متعلق به اوست؛ اما به‌راستی این تندیس متعلق به چه کسی است؟

مجسمه سورنا

مجسمه‌ای که در موزه ملی ایران وجود دارد بیشتر به خاطر قدبلند و صلابت صورتش به مجسمه سورنا، سردار بزرگ اشکانی مشهور شده است. سورنا کسی بود که در نبرد بزرگ میام اشکانیان و رومی‌ها سپاه کراسوس را شکست می‌دهد و سر او را از تن جدا می‌کند. بااین‌حال داستان به همین‌جا ختم نمی‌شود!

مجسمه سورنا

جزئیات جالب مجسمه سورنا

این مجسمه، تندیس مردی است ایستاده با سربندی که بر سر بسته و موهای بلندش را در پشت سر آراسته است. صورتی استوار و مربعی شکل با ریشی کم‌پشت و سبیلی بلند دارد. ابروهایش به هم پیوسته است و چشمان فراخش گواه عظمت شخصیت اوست.

این تندیس لباس ساده‌ اما فاخری بر تن دارد. بالاپوشش را با بندی مزین به پلاک‌های فلزی بر کمر بسته و شلوار گشاد چین‌داری شبیه به سوارکاران که تا پایین پاهایش آمده، پوشیده است. این مجسمه سرتاپا از مفرغ ساخته شده است.

داستان مجسمه سورنا

این تندیس در شمال دره شمی در شهر ایذه در سال ۱۳۱۵ پیدا شده است. از آنجایی که لباس این مجسمه شباهت بسیاری به پوشاک اشراف‌زادگان دوره اشکانی داشت، برخی گفتند که این مجسمه متعلق به اشراف‌زاده‌ای در خاندان پادشاهی اشکانیان یا یکی از بزرگان پارتی است. از آن پس این تندیس به مجسمه سورنا مشهور است؛ اما به‌راستی این تندیس متعلق به کیست؟

مطلب پیشنهادی:  طرز تهیه کتلت گوشت بدون تخم مرغ

داستان مجسمه مرد پارتی

در اوایل سال ۱۳۹۰ دو باستان‌شناس برجسته یکی از ایران و دیگری از ایتالیا شروع به کاوش در دره شمی کردند. آن‌ها در این منطقه بقایای یک تمدن حیرت‌انگیز و فراموش شده با نیایشگاه‌ها، تختگاه‌هایی عظیم و سکوهایی برای قرار دادن مجسمه‌های باشکوه پیدا کردند. معمای مجسمه مرد پارتی حل نشده، مبهم‌تر شد! اینجا متعلق به تمدن چه کسانی بوده است؟

تمدن دره شمی

در پژوهش‌های باستان‌شناسی مشخص شده که اینجا بخشی از تمدن بزرگ عیلامیان بوده است. ایلامیان و الیماییان نامی است که پژوهش‌گران بر تمدن این منطقه گذاشته‌اند. نقش برجسته‌های این حکومت در کهگیلویه و بویراحمد، دشت ایذه و استان چهارمحال و بختیاری وجود دارد. مردمان این تمدن بسیار ثروتمند و در هنر و صنعت پیشرو پرآوازه بوده‌اند.

نقش برجسته‌ای مشابه مجسمه سورنا در تنگه نوروزی

در شرق روستای خنگ اژدر و در فاصله ۱۹ کیلومتری شمال ایذه روستایی تاریخی وجد دارد که به خاطر سنگ‌‌نگاره‌های باستانی‌اش شهرت یافته است. در یکی از نقش‌ برجسته‌های این منطقه شاه عیلامی درحالی‌که حلقه قدرت و سربند حکومتی را از پادشاهی اشکانی دریافت می‌کند، دیده می‌شود!

نقش برجسته‌ای مشابه مجسمه سورنا در تنگه نوروزی

آیا مجسمه سورنا متعلق به پادشاه عیلامی است؟

هیچ‌کس به‌درستی نمی‌تواند این ادعا را تایید کند؛ اما شواهد نشان می‌دهد که مجسمه سورنا باید متعلق به یک شاه عیلامی باشد تا سردار بزرگ لشکر اشکانی! لباس‌ها، کفش‌ها، آرایش موها، سربند و حتی حالات چهره و ریش و سبیل نقش برجسته تنگه نوروزی با مجسمه سورنا بسیار همخوانی دارد. شاید با ادامه کاوش‌ها در شمی، ماهیت واقعی این تندیس اسرارآمیز و پرماجرا نیز بیشتر مشخص شود.

تعداد کلمات مطلب: ۵۹۷

بیشتر ببینید در دانستنی

همچنین بخوانید

راهکارهای احیای مو آسیب‌دیده در منزل

از طرفی موهای آسیب‌دیده یکی از مشکلات رایج در دنیای امروز است که می‌تواند به دلایل مختلفی …