خانه سلامتی ژله و بستنی؛ مفید یا مضر؟

ژله و بستنی؛ مفید یا مضر؟

۰
0
با توجه به محبوبیت بالایی که دارند، آیا خوردن ژله و بستنی برای سلامتی مفید یا مضر هستند؟
بستنی

دیگر مثل قدیم نیست که آدم‌ها با تکیه بر تجربه یا دانش تجربی با پدیده‌های پیرامونشان برخورد کنند. در عصر جدید علم حرف اول و آخر را می‌زند. امروزه به دلیل وجود رسانه‌های گوناگون میزان اخبار و اطلاعاتی که منتشر می‌شوند، آن‌قدر زیاد است که تشخیص سره را از ناسره دشوار ساخته است. تا جایی که حتی گاهی اخبار، همدیگر را نقض می‌کنند. مثلا” اخبار ضدونقیضی پیرامون این که آیا ژله و بستنی برای سلامتی مفید هستند یا مضر منتشر می‌شود. اما با توجه به رواج مصرف این دسرها دکتر شهناز کارکن _دستیار تخصصی طب سنتی _ این خوراکی‌ها را از دیدگاه طب سنتی بررسی می‌کند تا یک بار برای همیشه تکلیف روشن شود.

دسر ژله

ژله استخوان‌ساز است؟

ژله به‌دلیل شیوه‌ی آماده‌سازی آسان و شکل جذابش، به دسر محبوبی تبدیل شده است که در هر محفلی بر سر سفره حاضر می‌شود. ماده‌ی اصلی تشکیل‌دهنده‌ی ژله، ژلاتین نام دارد و ماده‌ای چسبناک و غلیظ است. برخی ژلاتین را یک خوراکی صنعتی می‌دانند که از مواد غیرمغذی تشکیل شده و ضرر دارد؛ حال آن‌که واقعیت خلاف این است. ژلاتین از استخوان حیواناتی مثل گاو و ماهی به‌دست می‌آید و با تغییراتی به شکل معمول در بازار عرضه می‌شود. بنابراین خواصی که در قلم استخوان گاو و ماهی (بیشتر گاو) وجود دارد، در ژله هم یافت می‌شود.

خواص خوب ژله

تنها غذاها نیستند که سلامت بدن را تامین می‌کنند. بعضی میان‌وعده‌ها و خوراکی‌های دیگر هم با خواص مفیدشان به این امر کمک می‌رسانند. ژله از جمله همین مواد خوراکی است. طب سنتی ژله را غذا محسوب نمی‌شود و صرفا” آن را یک دسر یا ماده‌ی اشتهاآور معرفی می‌کند. از نظر طب سنتی ژله کمی به طبع سرد و تر تمایل دارد. ولی در مجموع طبع آن را به نسبت  معتدل می‌دانند. ژلاتین طبیعی از این اعتدال بیشتر بهره‌مند است.

* ژله مواد پروتئینی دارد و برای کسانی که در مراحل رشد و استخوان‌سازی هستند یا دچار مشکلات مفصلی و استخوانی شده‌اند، مفید است.

* می‌تواند باعث تنظیم سطح کلسترول مفید خون شود.

* کلاژن و اسید فولیک موجود در ژله سبب رشد و تقویت پوست و مو می‌شوند.

* با وجود ویتامین‌های ب 1 و ب2، ژله می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کند.

ژله و ژلاتین

هشدار طب سنتی درباره‌ی ژله

معمولا انواع ژله که در کارخانجات تهیه می‌شوند، علاوه بر ژلاتین مواد دیگری مثل رنگ، اسانس و قند هم دارند. بنابراین توصیه می‌شود هفته‌ای یک یا دو بار بیشتر ژله مصرف نکنید. با رعایت این نکته در واقع به کلیه‌هایتان یک هفته وقت می‌دهید تا به شکل مناسب این مواد زائد را از بدنتان دفع کند.

همچنین افرادی که معده‌شان سرد و مرطوب است، باید کمتر از دیگران ژله بخورند؛ یعنی افرادی که کمتر دچار عطش می‌شوند، بزاقشان بیشتر ترشح می‌کند و در معده روی پوست هم سردی ملایمی را احساس می‌کنند. این افراد دستگاه گوارششان ضعیف است و پروسه‌ی هضم ژله برایشان سخت‌تر خواهد بود.

دسر بستنی

بستنی انرژی‌زا است؟

محبوبیت بستنی فقط به کودکان محدود نمی‌شود و تقریبا” کمتر کسی را می‌شود پیدا کرد که دوستش نداشته باشد. بعضی می‌گویند بستنی به دلیل چربی و شیرینی فراوانش نمی‌تواند خوراک مفیدی باشد. در مقابل گروه دیگری معتقدند: چون ماده‌ی تشکیل‌دهنده‌ی اولیه‌ی آن شیر است، هیچ ضرری برای سلامت ندارد. بعضی حتی پا را فراتر هم می‌گذارند و بستنی را درمان بیماری‌هایی مثل افسردگی و سرماخوردگی می‌دانند.

واقعیت این است که این خوراکی لذیذ یک میان‌وعده‌ی پرکالری به‌شمار می‌آید و بیش از آن که برای بزرگسالان مفید باشد، برای کودکان مناسب است؛ چون از شیر تهیه می‌شود که یکی از مهم‌ترین و مفیدترین لبنیات است.

خواص خوب بستنی

از نظر طب سنتی بستنی یک ماده‌ی سرد بالفعل است که جذابیت غذایی دارد. ولی توصیه می‌شود آن را جایگزین غذا نکنید و صرفا” به عنوان میان‌وعده میل کنید.

* شیر موجود در آن دارای پروتئین و آهن فراوان است.

* ویتامین‌های گروه ب به‌ویژه ویتامین ب 12 موجود در این خوراکی آن را به یک میان‌وعده‌ی مفید تبدیل می‌کند. ویتامین ب 12 در منابع گیاهی یافت نمی‌شود و فقط در شیر و بستنی وجود دارد. این ویتامین کمیاب در درمان کم‌خونی نقش مهمی را ایفا می‌کند.

* منیزیم دارد و برای افرادی که دچار کمبود منیزیم هستند، مفید است.

خواص بستنی

هشدار طب سنتی درباره‌ی بستنی

بستنی یکی از معدود خوراکی‌های محبوبی است که تنوع بالایی هم دارد. انواع بستنی‌ها به‌فور در بازار یافت می‌شوند.

* بستنی طبع سردی دارد و بهتر است آن را با ماده‌ای که این سردی را اصلاح کند، میل کنید. بهتر است بستنی را همراه شکلات گرم مصرف کنید. همچنین می‌توانید میوه‌هایی مثل موز را که طبع گرمی دارند با بستنی میل کنید.

* بستنی حرارت مورد نیاز برای هضم را کاهش می‌دهد. بعد از غذا کمتر بستنی میل کنید.

* بستنی را در فصل سرد مصرف نکنید. چون بدن برای حفظ حرارت غریزی‎اش حرارت را به مرکز بدن هدایت می‌کند. اگر بستنی بخورید در واقع عملکرد طبیعی بدن را مختل کرده‌اید.

* هر چه بستنی طعم‌دارتر و رنگی‌تر باشد، به همان میزان از خواص خوبش کاسته می‌شود.

* در تهیه بستنی‌های میوه‌ای معمولا از اسانس و رنگ بیشتری استفاده می‌شود.

برای دیدن مطالب بیشتر درباره‌ی سلامتی از مجله دلتا بازدید کنید.

  • آلودگی-هوا

    رقص نور یا دود؟!

    اگر افسرده و غمگین هستید یا بی‌دلیل پرخاشگری می‌کنید، ممکن است که آلودگی هوا روح شما را هم…
  • 10 خوراکی مفید برای پاکسازی کبد چرب

    بیمار کبد چرب یکی از شایع‌ترین بیماری‌های کبد است که به علت سبک زندگی نادرست به‌وجود می‌آی…
  • خواص سیر و عسل

    دوپینگ با گیاهان انرژی زا

    با این خوراکی های انرژی زا دوپینگ گیاهی کنید! به شهر خوراکی های خوشمزه ی دلتا خوش آمدید. …
بیشتر ببینید در سلامتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.