
صدور سند مالکیت برای هر زمین یا ساختمانی واجب است. همانطور که میدانید هر مالی چه منقول چه غیرمنقول، نیاز به سند مالکیت دارد. در واقع نداشتن سند مالکیت میتواند در خرید و فروش مال موردنظر مشکلاتی را بهوجود آورد. گاهی پیش میآید که اموال غیرمنقول سند مالکیت نداشته و بدون سند، نقل و انتقال آن انجام شود. ولی آیا همیشه امکانپذیر است که این کار را بدون سند انجام داد؟ تکلیف این اموال بدون سند چیست؟
با دلتا مگ همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم.
زمین و خانههای بدون سند
اراضی مانند اراضی کشاورزی، باغها، نسقهای زراعی و یا ساختمانهایی که سابقه رسمی دارند اما به دلایلی مانند مفقودالاثر بودن مالک رسمی و حداقل یک نفر از ورثه وی، فوت مالک رسمی و حداقل یک نفر از ورثه وی، عدم دسترسی به مالکان مشاعی و عدم دسترسی به مالک رسمی و غیره فاقد سند هستند، به این منظور و با توجه به این شرایط میتوان برای این زمین یا ساختمانها سند رسمی تهیه کرد اما چگونه؟
صدور سند
برای اینکه سند مالکیت اموال غیرمنقول فاقد سند صادر شود، هیأتهای حل اختلافی تشکیل شده و براساس اسناد و مدارک ارائه شده، اقدام به صدور رأی مینمایند. این هیات حل اختلاف از یک قاضی به انتخاب رییس قوه قضائیه، رییس اداره جهاد کشاورزی یا رییس اداره راه و شهرسازی یا قائم مقام آنان و رییس اداره ثبت یا قائم مقام وی تشکیل شده است.
اراضی که شامل این قانون نمیشوند شامل:
- اراضی دولتی
- زمینهای ملی
- زمینهای عمومی
- منابع طبیعی
تقاضا برای صدور سند
برای صدور سند مالکیت برای اراضی بدون سند، باید تقاضانامه الکترونیکی در درگاه الکترونیکی سازمان ثبت اسناد و املاک را تکمیل کرده و پس از آن مدارک و اسناد لازم را به دبیرخانه هیأت ارسال کنید.
البته شما میتوانید برای تقاضای صدور سند مالکیت به دفاتر اسناد رسمی هم مراجعه نمایید.
وظایف هیات حل اختلاف شامل:
- بررسی مدارک و دلایل ارائه شده
- جلب نظر کارشناس
- انجام تحقیقات لازم
- صدور رأی براساس قانون مذکور
- استعلام نظر از نهادهای لازم
آیا تقاضای صدور سند مالکیت هزینهای دارد؟
بله. هزینه صدور سند مالکیت پنج درصد ارزش منطقهای ملک و اگر ارزش ملک معین نباشد، براساس برگ ارزیابی قیمت منطقهای ملک، تعرفه سند و بهای دفترچه مالکیت میباشد که لازم است به خزانهداری کل کشور واریز شود.
پیشنهاد مطالعه: مطلب «مراحل صدور جواز ساختمان کدام است؟» را در دلتا مگ بخوانید.